Актуелности

Недеља сећања и заједништва

ОБЕЛЕЖИЛИ СМО НЕДЕЉУ СЕЋАЊА И ЗАЈЕДНИШТВА

 

У периоду од 7. до 10. маја 2024. године, Тим за унапређивање квалитета рада установе је донео план активности поводом „Недеље сећања и заједништва“, са циљем да се ода поштовање жртвама и подршка њиховим породицама. У овом периоду су афирмисане активности ликовног и литерарног конкурса. Ученици 1. циклуса су радили ликовне радове на тему „Бити исти, бити посебан“, а ученици 2. циклуса су састављали писане радове на теме ,,Лако је осудити, а тешко разумети човека“, ,,Бити исти, бити посебан“ и ,,Несрећа више знања од среће нуди“. Ученици VI2 одељења су презентовали пројекат на тему ,,Могу ја, моћи ћеш и ти“ са наставницом српског језика, Наташом Мркшић.

Ликовни конкурс са темом „Бити исти, бити посебан“ је спроведен у дело са ученицима првог циклуса. Свако одељење је гласало за најкреативније ликовно решење, а потом је у школском холу и представљена изложба најуспешнијих ликовних решења која са собом носи велику и искрену дечју поруку о важности међусобног разумевања. Уз ликовну изложбу, одељење учитељице Милице Марић је у дело спровело просторну инсталацију сачињену од колоне ученика који су заједничким снагама проткали нит сачињену од различитих материјала и заједно је држали притом носећи поруку о важности богатства коју носимо сви ми, тако исти, а тако различити, и уједно снази која може да се постигне разумевањем и заједничким радом.

 У петак, 10. маја 2024. године , на првом часу ученици I1, I2 и II1, присуствовали су презентацији проjекта ученика VI2 одељења са њиховим одељенским старешином, Наташом Мркшић. Пројекат се зове „Ја могу, а моћи ћеш и ти“.

Ученици III1 и III2 одељења су били у посети ученицима VII1 одељења. Час је посвећен сећању на догађај који се десио 3. маја 2024. у ОШ „В. Рибникар“. Ученицима су прочитани текстови о детаљима из живота и постигнућима ученика из Рибникара. Нагласак је био на инспирацији да њихова постигнућа мотивишу друге ученике да наставе или побољшају идеје и радове. Неговали смо културу сећања, другарство и толеранцију.

Током Недеље сећања и заједништва,  ученици четвртог разреда су 10.5.2024. године били у кабинету биологије. Час је одржала наставница биологије, Адријана Вереш, која је  ученицима приказала презентацију ,,Различитост и толеранција у биолошком смислу“; и разговарала са њима о овој теми. Ученици су током недеље на часовима ликовне културе израђивали ликовне радове на тему ,,Бити исти, бити посебан“;.  Родитељи ученика су преко одељењских вибер група упућени на приручнике Одрастање у демократској породици.

Еко патрола је са наставницом биологије, Теодором Ристановић спровела акцију која је била усмерена на очување природе и животне средине.

Ученици другог циклуса су у оквиру наставе организовали активности на тему толеранције. Овим часовима су присуствоавали ученици првог циклуса.

 Дебата на тему “Ненасилне комуникације“ је организована са члановима Ученичког парламента ОШ “Вук Караџић“ и Гимназије и средње стручне школе “Светозар Милетић“, са наставницом Теодором Ристановић и професором филозофије, Миланом Ђорђевићем.

 Одељењске старешине су упутиле родитеље на приручнике Одрастање у демократској породици. Приручник ј за све заинтересоване читаоце доступан на линку  https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-growing-up-democratic-family-SRP.pdf

 

Фотографије можете погледати овде.