225231
No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Драги ученици и родитељи

Сви сте већ упознати да је у нашој држави уведено ванредно стање због пандемије ЦОВИД-19 и да је укинута настава у школама. Желела бих овим путем да вам дам неколико савета, како бисте квалитетно учили и на паметан, користан и забаван начин проводили слободно време.

Kао прво,важно је да сви разумете и усвојите да ми нисмо на школском распусту и да ће се настава одвијати код куће, односно "на даљину" уз помоћ коришћења савремених, електронских средстава комуникације. Пре свега се то односи на наставу путем РТС 3, али и на наставу са вашим наставницима уз помоћ савремених медија. Kако це то тачно бити-сазнаћемо већ сутра, јер од сутра почињемо. А онда ћемо свакога дана сазнавати нове информације. Бићемо заједно у томе и ми у вашој школи ћемо вам, као и увек, у томе помоћи. О свим важним стварима ћемо вас редовно обавештавати.

Дакле, драги моји ђаци, то што смо сад код куће, не значи да не треба да учимо. Настава ће се одвијати и у обавези сте да је пратите, учите, радите задатке и радове... све онако како се договорите са вашим наставницима.

Веома је важно како цете проводити своје време код куће. Саветујем вам да свакога дана вредно учите и пратите наставу, а затим радите домаће задатке.То је ваша ученичка обавеза. Саветујем вам да слушате упутства која се тичу хигијене и превентиве здравља онако како нам то говоре лекари и како вам код куће говоре родитељи.

Постоји много начина како да квалитетно проводите слободно време. Осим времена које будете проводили за учење, с обзиром да ћете сада углавном бити код куће, препоручујем вам неколико корисних и занимљивих савета за наредне дане:

  • -          Проводите време са породицом у заједницким активностима код куће, разговорима, играма, занимљивим причама, прелиставању породичних фотографија, гледајте породично занимљиве филмове и емисије на ТВ
  • -          Не проводите превише времена за телефонима и рачунарима у сврху забаве или боравка на друштвеним мрежама. Ограничите сами себи време, договорите се о томе са родитељима, али и са самим собом.
  • -          Помозите у кућним пословима, договорите се са породицом који су ваши послови и обавезе и обављајте их свакодневно.
  • -          Гледајте занимљиве филмове, читајте лектире и друге занимљиве књиге примерене вашем узрасту
  • -          Потрудите се да ово време искористите да научите нешто ново-на пример неку нову вештину, страни језик итд. Постоје многе едукативне апликације које можете скинути и одатле учити нове и забавне ствари. Или можете да научите да кувате, садите цвеће, правите колаче...све су то нове и забавне активности које можете радити код куће, са родитељима,браћом и сестрама.
  • -          Пишите дневник, цртајте, сликајте, вајајте, правите креативне ликовне радове...будите мали уметници и креативци.
  • -          Направите план активности за сваки дан-који део дана се односи на учење, а који на слободно време, забаву, хоби...
  • -          Родитељи млађих ученика, помозите својој деци у организацији дневних активности, јер су они још увек недовољно зрели да их сами осмисле. Надзирите њихов рад, негујте самосталност у раду, али будите уз њих као подршка
  • -          Родитељи старијих ученика, договорите се у породици о свим активностима,пратите и надзирите учење ваше деце,негујући самосталност. Будите им подршка.

И не заборавите-школе јесу затворене,али настављамо са учењем! У свему томе помоци це вам ваша школа и наставници.

Виолета Пивнички, школски психолог, 16.3.2020.